×

image

Ірина запитує:
Отець Ігор, скажіть, будь ласка, чи є гріхом споживання плодів (яблука, виноград тощо) до Преображення?

Відповідає протоієрей Ігор Рябко:

— Приблизно в цю пору в Греції поспівав виноград. Й оскільки люди жили за церковним календарем — від свята до свята, — то й приурочили благословення врожаю до певного дня, а саме до свята Преображення. Це підтверджується й тим, що навіть у Греції благословення плодів відбувалося не в один час: де раніше достигали плоди, там вони приносились до церкви на свято Преображення, а де плоди достигали пізніше, вони благословлялися на свято Успіння Богородиці.

Незважаючи на пряму вказівку Служебника благословляти плоди відповідно до часу дозрівання, багато хто впевнений, що яблука, приміром, не можна їсти до свята Преображення. Ця думка, очевидно, ґрунтується на примітці церковного Типікону під 19 серпня: «Яко аще кто от братий снесть гроздие прежде сицевого праздника, то преслушания запрещение да приимет, и да не вкусит гроздие через весь август месяц, яко заповеданный устав презрев; яко да от сего навыкнут и прочии повиноватися уставу святых отец. Сие же запрещение бывает и блюдущим винограды братии… Сей устав бывает и на смоквах, и над прочими овощьми, яве яко времена их, кое когда приспеет». Як бачимо, правило досить суворо забороняє споживання плодів до свята Преображення, але ця суворість зумовлена тим, що правило — чернече, а утримання і послух для ченця — найважливіші принципи.

Отже, справа не в Преображенні, а в тому, що плоди («гроно», тобто виноград, смокви (або інжир) та інші) забороняється куштувати без благословення. Благословення може бути «яве яко времена их, кое когда приспеет». Виноград дійсно може поспіти до Преображення, але смокви та інші заморські фрукти мають свій календар дозрівання, і саме згідно з ним, як видно з примітки, складався чин благословення. В цілому ж, у Церкві не має посту на яблука. Їй просто важливо навчити своїх чад бути вдячними Богові за Його дари. Невже Господь хоче того, щоб з року в рік гнили ранні сорти яблук (все-таки у нас не Греція), що дозрівають задовго до Преображення? Ні, Він хоче, щоб Його дари споживалися «яве яко времена их», але приймалися з благословенням і вдячністю.

Церковная православная газета

  • Благочинний храмів Білогородського округу Київської єпархії протоієрей Вячеслав Лазорик
  • тел. +38(097)-68-23-569
  • xram.com.ua@gmail.com
  • Богослужіння звершуються у Свято-Миколаївському храмі села Білогородка (Хутір Дальній яр, вул Лебедина 11)
  • від ст. м "Академмістечко" маршрут №796 "Київ-Боярка"
  • від ст. м "Виставковий центр" маршрут №374 "Київ-Білогородка"