×

СВЯТИТЕЛЬ ЛУКА, ЄПИСКОП БІЛГОРОДСЬКИЙ

Де і коли народився святителя Лука, єпископ Білогородський нам невідомо. Відомо що він був з пострижеників Печерських і у 1089 році був хіротонісаний на єпископа Білгородського. Про нього як печерянина пише єпископ Симон у посланні до Полікарпа.

Вперше імя святитель згадується в літописі під 1088 роком. Він співслужив митрополиту Київському Іоанну ІІ і єпископу Ростовському Ісайї під час освячення Свято-Михайлівської церкви Києво-Видубицького монастиря, а 14 серпня 1089 року брав участь в освяченні Великої церкви Києво-Печерської обителі.

У Софійському соборі знайдено фрагменти, написи що розповідають про преставлення святителя: «Месяца августа в 22 день умре раб божий Лука, епископ блаженный Белгородский». З цього ми можемо зробити висновок, що святитель спочив у 1090 році, бо, як відомо, перенесення мощей преподобного Феодосія відбулося на престольне свято Успіння (14 серпня за ст.ст) 1091 року, тобто раніше від 22 серпня (за ст.ст.). Слово «блаженний» вказує на шанування святителя як угодника Божого. Ще одним підтвердженням цієї дати є й те, що у 1092 році на Білгородській кафедрі згадується вже його святитель Миколай. На жаль, більше нічого про єпископа Луку невідомо.

Пам'ять святителя була установлена в Соборі Київських святих 28 липня.

25 вересня 2018 року Священний Синод Української Православної Церкви (Журнал № 29) ухвалив рішення встановити день пам’яті святителя Луки, єпископа Білогородського, у день його блаженної кончини — 4 вересня.

Також Синод затвердив іконописне зображення святого та доручив календарній комісії внести відповідні зміни до Церковного календаря Української Православної Церкви.

 

Тропарь Свт. Луце, епископу Белгородскому, глас 4-й

Яко звезда многосветлая, возсиял еси на небосводе церковнем, от печер киевских, иноческия подвиги и труды святительскими усугубивый, наставил еси люди твоя во благочестивей вере, темже молися Христу Богу спастися душам нашим.

Кондак, глас 8-й

В подвизех постнических великим отцем печерским присовокупився, во святителех благочестно пожив, блаженне отче Луко, сердца верных от идольския скверны очищая, ревнитель явился еси стаду своему, богомудре, темже имый дерзновение ко Христу Богу, буди Белгороду заступление и утвержение.

 

Акафіст блаженному Луці, єпископу Білгородському >>>

Святителю отче Луко, моли Бога про нас!

 

  • Благочинний храмів Білогородського округу Київської єпархії протоієрей Вячеслав Лазорик
  • тел. +38(097)-68-23-569
  • xram.com.ua@gmail.com
  • Богослужіння звершуються у Свято-Миколаївському храмі села Білогородка (Хутір Дальній яр, вул Лебедина 11)
  • від ст. м "Академмістечко" маршрут №796 "Київ-Боярка"
  • від ст. м "Виставковий центр" маршрут №374 "Київ-Білогородка"