14 серпня, в неділю 8-му після Пятидесятниці, Винесення чесних древ Животворящого Креста Господнього, день пам’яті старозавітних мучеників Маккавеїв, архієпископ Білогородський Николай звершив Божественну літургію у Свято-Михайлівському храмі с. Білогородка.

Владиці співслужили настоятель протоієрей Вячеслав Лазорик, протоієрей Анатолій Кузьміч та протодиякон Вадим Бурдейний.

Після прочитання Євангелія владика Николай виголосив проповідь.

По завершенні богослужіння владика звершив чин малого освячення води та по традиції освятив мед нового збору.

У грецькому часослові 1897 року так пояснюється походження цього свята: "Унаслідок хвороб, що дуже часто бували в серпні, спрадавна затвердився в Константинополі звичай виносити Чесне Древо Хреста на дороги й вулиці для освячення місць і у відразу хвороб.

Напередодні (31 липня), його виносили з царської скарбниці, та покладали на святій трапезі Великої церкви (на честь Святої Софії - Премудрості Божої).

Із цього дня й до Успіння Пресвятої Богородиці, служили літії по всьому місту, а потім Чесне Древо віддавалося для поклоніння народові. Це і є Винесення Чесного Хреста".

У Руські Церкві це свято по'єдналося із спогадом Хрещення Русі 1 серпня 988 року. В "Оповіді дієвих чинів святої соборної і апостольської великої церкви Успіння", складеному в 1627 році по велінню Патріарха Московського і всього Русі Філарета, дається таке пояснення свята 1 серпня: "А на винесення в день Чесного Креста буває хід освячення заради водного і просвічення заради людского, по всім містам і селам".

Звістка про день Хрещення Русі збереглася в хронографіях ХVI століття: "Крестіся князь великий Володимир Київський і вся Русь серпня 1 день". За прийнятим нині Роською Церквою чином мале освячення води звершується до або після літургії. Разом з освяченням води звершується освячення меду. З цього дня благословляється вживати мед нового збору.

БІЛЬЩЕ ФОТО>>>

  • Благочинний храмів Білогородського округу Київської єпархії протоієрей Вячеслав Лазорик
  • тел. +38(097)-68-23-569
  • xram.com.ua@gmail.com
  • Богослужіння звершуються у Свято-Миколаївському храмі села Білогородка (Хутір Дальній яр, вул Лебедина 11)
  • від ст. м "Академмістечко" маршрут №796 "Київ-Боярка"
  • від ст. м "Виставковий центр" маршрут №374 "Київ-Білогородка"