×

Таїнства та треби

 

 

Церковні Таїнства

 Хрещення - щоденно за попереднім записом;

 Покаяння (Сповідь) - в дні звершення Божественної Літургії     РОЗКЛАД  БОГОСЛУЖІНЬ >>>

 Причастя - в дні звершення Божественної Літургії    РОЗКЛАД  БОГОСЛУЖІНЬ >>>

 Вінчання - за попереднім записом;

 Соборування - у період Великого посту згідно РОЗКЛАДУ >>>  Хворих людей, які не можуть прийти до храму, Соборують вдома.  Для цього потрібно домовитися зі священиком про день та час Соборування.

 

 Треби

Молебни - можна замовити у свічній лавці храму.

Освячення (квартири, будинку, автомобіля) - можна замовити у свічній лавці храму.

Відспівування - можна замовити у свічній лавці храму.

Панахида та заупокійна літія - можна замовити у свічній лавці храму.

 

У Свічній лавці храму ви можете подати записку для поминання на Божественній Літургії, акафістом чи сорокоуст.

 

Якщо у вас немає можливості відвідати храм ви можете подати записки для поминання за здоров'я і за упокій ТУТ>>>

Усі надіслані записки будуть прочитані за найближчим богослужінням у нашому храмі.

 

 

Надрукувати E-mail

Коли наша близька людина помирає, ми молимося. Ми не знаємо, чи людина покаялася у своїх гріхах перед смертю, чи не забула покаятися в чомусь важливому. І тому просимо про те, щоб його душа була прощена і увійшла до Царства Небесного.

Відспівування супроводжується особливим молитовним чином і є найважливішим і, можна сказати, урочистим моментом під час поховання тіла людини. Відспівування – це те, що приносить користь душі покійного. Цю користь не принесуть ні, скажімо, хвилина мовчання, ні якесь особливе ритуальне приладдя – вінки, квіти та інше, бо це щось спрощене, а іноді й показне. Відспівуючи ж покійного, ми, справді, робимо для нього добру справу.

Відспівування зазвичай відбувається третій день після смерті.

Надрукувати E-mail

Про молебни
Молебнами називаються короткі служби, в яких віруючі за своїми приватними потребами та обставинами звертаються з молитвою до Господа Бога, Божої Матері та святих.

Звичайні молебни за своїм складом подібні до утреньої, але на практиці вони значно скорочуються і складаються: з початкових молитов, співу тропаря і приспівів ("Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі", "Пресвята Богородице, спаси нас" та інших), читання Євангелія, сугубої і малої ектенії, молитви до Господа Бога, або Божої Матері, або святого, якому звершується молебний спів. Іноді такі молебні поєднуються з малим освяченням води. Освячення води відбувається після прочитання Євангелія.

Крім загального молебню бувають особливі молебні, пристосовані до будь-яких випадків, наприклад: молебень подячний за отримані від Бога милості, молебень про зцілення хворого, молебні через якісь лиха: посухи, повені, війни. Особливий молебень слід служиться в день Нового року, перед навчанням.

Молебень із водоосвяченням.
Водоосвячення – церковне чинопослідування, на якому при триразовому зануренні хреста, з відповідними молитвами та піснеспівами, Божественним чином відбувається освячення води.

Водосвяття буває велике та мале. Велике водосвяття відбувається двічі на рік: 18 січня - напередодні свята Богоявлення (Хрещення) після Літургії або вечірні, і в день свята 19 січня після Літургії.

У нашому храмі водосвятний молебень можна замовити у свічній лавці 

 

Щонеділі у нашому храмі звершуються акафісти.

Ака́фіст—  хвалебна відправа з читанням і співами на честь Спасителя, Богородиці та святих. Під час акафісту вимагалось обов'язково стояти, звідси й назва акафіст від грец. α — не, καθιςω — сідаю.

Акафісти складаються з 25 пісень: 13 кондаків і 12 ікосів («кондак» — коротка хвалебна пісня. Ікоси закінчуються вигуком «Радуйся», а кондаки — «Алилуя». Акафіст побудований на Святому Письмі, перлинах віри і історичних подіях поетичними засобами, особистими переживаннями автора і тих, хто з вірою і любов’ю співають цей гімн радості, подяки і прослави. Акафісти служать не тільки в церкві, але і вдома – як особисту молитву.

Акафіст до Пресвятої Богородиці є найдавнішим, його було укладено у V-VII століттях, всі інші акафісти написані за його взірцем.

Надрукувати E-mail

Освячення будинку, квартири, автомобіля або будь-якої іншої речі є свідченням насамперед нашої надії на Бога, нашої віри в те, що нічого не відбувається з нами без Його святої волі.

Освячення будинку (квартири) здійснюється священиком за особливим чином, що містить молитви, що закликають на дім і на тих хто живе у ньому благословення Боже. При цьому на стіни наноситься зображення хреста, вони помазуються освяченим оливою, і все житло окропляється святою водою.

При освяченні будинку (квартири) ми молитовно закликаємо Боже благословення на дім і тих, хто живе в ньому, на їхнє християнське життя і вчинення добрих справ. Тому таке освячення – не якась автоматична дія: його дієвість безпосередньо залежить від того, наскільки ті, хто просить церковного благословення своїм життям, самі відповідають святості, що подається Церквою - Благодаті Божій.

Святитель Феофан Затворник пише: «Вся благодать, що йде від Бога через святий хрест, святі ікони, святу воду, мощі, освячений хліб (артос, антидор, просфори) та інше, включаючи найсвятіше причастя Тіла та Крові Христових, має силу лише для тих, хто гідний цієї благодаті через покаяні молитви, покаяння, смирення, служіння людям, справи милосердя та вияв інших чеснот християнських. Але якщо їх немає, то ця благодать не врятує, вона не діє автоматично, як талісман, і марна для безбожних і уявних християн». Це стосується і освячення житла.

Квартиру чи будь-яке інше своє житло може освятити будь-який православний християнин, попросивши священика приїхати до себе додому та здійснити чин освячення житла. Для цього, звичайно, необхідно, щоб усі члени сім'ї були на це згодні.

Багато християн за загальною згодою викликають священика на роботу, щоб освятити робоче місце.

Освячення автомобіля здійснюється священиком за спеціальним чином, який складається з молитв та окроплення машини святою водою. При освяченні автомобіля ми молитовно закликаємо Боже благословення на транспортний засіб, на мирний і благополучний шлях тих, хто ним користується, на те, щоб автомобіль служив справам, угодним Богу і приносить користь людям.

З питань освячення квартири, автомобіля та інших речей слід звертатися до священика або в свічну лавку нашого храму.

Надрукувати E-mail

У нашому храмі звершуються заупокійні служби: панахида, літія.

На згадку про мертвих, за загальноприйнятим звичаєм, ми ставимо свічку на стіл з металевою дошкою, на якій розташовані осередки для свічок та невеликий Хрест. Він знаходиться з лівої сторони у нашому храмі. Ці свічки знаменують собою, що віра в Ісуса Христа може зробити всіх покійних православних християн причетними до Божественного Світла, Світла Вічного Життя в Царстві Небесному. Тому коли ми ставимо свічку за упокій, треба Господеві піднести молитву за померлих, яких ми хочемо згадати: "Упокой, Господи, души усопших раб твоих (имена их). Прости им все согрешения вольные и невольные, даруй им Царствие Твое Небесное."

У нашому храмі Ви можете замовити панахиду чи заупокійну літію. Панахидою називається молитва про померлих. Панахиди звершуються і в будинку, де знаходиться тіло померлого, і в храмі, і на могилі. На панахиді можна молитися за одного чи кількох померлих християн.

Можна також відслужити літію за померлими. Слово «літія» у перекладі з грецької означає «посилене моління». Ця служба коротша за панахиду. Її так само звершує священик на прохання родичів. Літія може відбуватися в будинку, у храмі та на могилі.

 

Щоб замовити панахиду чи літію, потрібно звернутися до церковної лавки  або домовитися зі священиком.

Заупокійні панахиди та літії у нашому храмі правляться в дні звершення Божественної Літургії   РОЗКЛАД  БОГОСЛУЖІНЬ >>>

Надрукувати E-mail

  • Благочинний храмів Білогородського округу Київської єпархії протоієрей Вячеслав Лазорик
  • тел. +38(097)-68-23-569
  • xram.com.ua@gmail.com
  • Богослужіння звершуються у Свято-Миколаївському храмі села Білогородка (Хутір Дальній яр, вул Лебедина 11)
  • від ст. м "Академмістечко" маршрут №796 "Київ-Боярка"
  • від ст. м "Виставковий центр" маршрут №374 "Київ-Білогородка"