9 січня у Свято-Пантелеімонівському монастирі у Феофанії  вшанували пам’ять засновника обителі преподобного Воніфатія Київського.

У соборному храмі монастиря архієпископ Білогородський Николай співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію.

Його Блаженству також співслужили митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, архієпископ Яготинський Серафим, єпископ Боярський Феодосій, єпископ Ірпінський Климент, єпископ Фастівський Даміан, а також духовенство обителі.

За богослужінням молилися: настоятелька монастиря ігуменя Єлисавета (Андрєєва) з сестрами, паломники та прихожани обителі.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до всіх присутніх за богослужінням із словами проповіді.

Також під час Божественної літургії Предстоятель звершив священицьку хіротонію над протодияконом Тарасом Піддубним.

По закінченню богослужіння Його Блаженство привітав віруючих із різдвяними святами та благословив усіх присутніх.

***
У 1861 р. єпископ Серафим (Аретинській, настоятель Михайлового Золотоверхого монастиря 1859-1865 рр.) благословив відкрити у Феофанії скит від Михайлівського монастиря і доручив облаштування обителі досвідченому подвижникові благочестя ігуменові Воніфатію (Виноградському). Трудами старця і перших насельників був відновлений дерев’яний храм, побудовані келії для братії, готель, а також необхідні господарські споруди. Знаючи день свого відходу, старець Воніфатій склав духовний заповіт братії і замість себе поставив скитоначальником схіігумена Іринарха, який управляв обителлю ще 30 років. Заповіт старця Воніфатія полягало у проханні постійного читання Псалтиря, звершення щоденної служби, богоугодного горіння незгасних лампад та прийняття бідних. На сьогоднішній день, за заповітом старця Воніфатія, монастир у Феофанії годує паломників і всіх нужденних.

23 грудня 2010 р. Священний Синод Української Православної Церкви, що проходив під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, розглянув житіє, труди, подвиги, чудеса і, взявши до уваги народне шанування ігумена Воніфатія (Виноградського), благословив зарахувати ігумена Воніфатія до лику місцевошанованих святих Київської єпархії (журнал № 39).

church.ua
Фото fotolitopys.in.ua

  • Благочинний храмів Білогородського округу Київської єпархії протоієрей Вячеслав Лазорик
  • тел. +38(097)-68-23-569
  • xram.com.ua@gmail.com
  • Богослужіння звершуються у Свято-Миколаївському храмі села Білогородка (Хутір Дальній яр, вул Лебедина 11)
  • від ст. м "Академмістечко" маршрут №796 "Київ-Боярка"
  • від ст. м "Виставковий центр" маршрут №374 "Київ-Білогородка"