9 червня, у неділю 6-ту після Пасхи, про сліпого, архієпископ Білогородський Николай звершив Божественну літургію у Свято-Михайлівському храмі с. Білогородка.

Владиці співслужили клірики храму.

Слухати проповідь після Євангельського читання>>>

По закінченні богослужіння Високопреосвященніший владика привітав парафіян зі святом та закликав на всіх Боже благословення.

Також владика привітав свічницю храму Скиртенко Олену Павлівну з 80-річчям від дня народження: "Від щирого серця вітаємо Вас з днем народження.

Нехай Господь дарує Вам здоров’я тілесне і міцність духовну для ревного служіння Церкві на многії і благії літа!

***

У 6-ту Неділю після Воскресіння Христового Свята Православна Церква згадує подію зцілення сліпородженого. Святе Євангеліє розповідає нам, що Господь Ісус Христос, проходячи з учнями коло храму, побачив при дорозі сліпого від народження чоловіка і серце Божественного Вчителя загорілося жалістю і любов’ю. Учні знали, що всяке нещастя яке спіткало людину це покарання Боже або за її гріхи, або за гріхи батьків тому запитали в Ісуса Христа: “Вчителю! Хто згрішив, він чи його батьки, чому він народився сліпим?”. І Господь, бачачи їх здивування, відповів, що ані він, ані його батьки не згрішили, а сліпий він тому, щоб на ньому явилися діла Божі. Потім він плюнув на землю, зробив болото і помазав ним очі сліпому, сказавши йому: “Піди і вмийся в Силоамській купелі”. Виконавши повеління Господнє, сліпий став зрячим.

Звершилося велике чудо, і все населення міста прийшло в розгублення. Адже чудо це було звершене Ісусом Христом у суботу, порушення котрої за фарисейськими законами було недопустимо. Вони мали намір відлучити від синагоги того, хто визнає в Ньому Христа. Тому книжники і фарисеї вигнали сліпородженого, відкинувши такий явний вияв на ньому сили Божої. Дізнавшись про це, Господь пожалів сліпородженого, знайшов його і запитав: “Чи ти віруєш в Сина Божого?” Він відповів: “А хто він, Господи, щоб я увірував у нього?”. Ісус Христос сказав йому: “Ти бачив Його і Він говорить з тобою”. Сліпець, що набув зір, вигукнув: “Вірую, Господи!”, і, вклонившись, подякував Йому. І сказав Христос: “На суд прийшов Я в світ цей, щоб ті, що не бачать бачили, а ті що бачать стали сліпими”. Ці слова мають глибокий зміст.

Багато чудес вчинив Господь перед юдеями, але вони залишилися сліпими, не прийняли цих чудес і не увірували в Нього. Сліпець же позбавлений зору, здобув можливість бачити не тільки матеріальний, але й духовний світ, який осінив душу його пізнанням Слова Божого. Він зрозумів слова життя вічного, котрі ми чуємо через Святе Євангеліє.

  • Благочинний храмів Білогородського округу Київської єпархії протоієрей Вячеслав Лазорик
  • тел. +38(097)-68-23-569
  • xram.com.ua@gmail.com
  • Богослужіння звершуються у Свято-Миколаївському храмі села Білогородка (Хутір Дальній яр, вул Лебедина 11)
  • від ст. м "Академмістечко" маршрут №796 "Київ-Боярка"
  • від ст. м "Виставковий центр" маршрут №374 "Київ-Білогородка"