×

4 вересня, в неділю 12-ту після П'ятидесятниці, у день святкування Грузинської ікони Божої Матері, архієпископ Білогородський Николай звершив Божественну літургію у Свято-Архангело-Михайлівському храмі с. Білогородка.

Напередодні ввечері, владика звершив всеношну.

Цікаво знати: У 1622 році персидський шах Аббас підкорив Грузію. Багато християнських святинь було викрадено і багато з них було продано російським купцям, що прибули до Персії. Саме так, Грузинська ікона Божої Матері потрапила до купця Стефана, який благоговійно зберігав її. У той час у Ярославлі купець Георгій Литкин, у торгівельних справах якого Стефан прибув до Персії, отримав уві сні одкровення про святиню, придбану Стефаном, і веління відіслати її в Чорногорський монастир Архангельської єпархії.

Коли в 1629 році Стефан повернувся на батьківщину і показав ікону Георгію Литкину, той пригадав про своє видіння і відправився в Чорногорську обитель (обитель побудована на гористому і похмурому місці, що спрадавна називалося Чорна гора; згодом обитель була перейменована в Красногорськую).

Там ікона і прославилася чудотворіннями. У 1654 році під час морової язви ікона була принесена до Москви, і молячись перед нею люди уникали смертоносної язви. Безліч списків з ікони свідчать про її глибоке шанування. У 1658 році, з благословенню Патріарха Никона, було встановлено щорічне святкування Грузинській іконі Божої Матері. Служба була складена в 1698 році доглядачем Московської друкарні Феодором Полікарповим.

 

 

  • Благочинний храмів Білогородського округу Київської єпархії протоієрей Вячеслав Лазорик
  • тел. +38(097)-68-23-569
  • xram.com.ua@gmail.com
  • Богослужіння звершуються у Свято-Миколаївському храмі села Білогородка (Хутір Дальній яр, вул Лебедина 11)
  • від ст. м "Академмістечко" маршрут №796 "Київ-Боярка"
  • від ст. м "Виставковий центр" маршрут №374 "Київ-Білогородка"