.

.

Архієпископ Николай Грох

 

(5 вересня 1954 р. — 17 червня 2017 р.)

Тезоіменитство - 19 грудня

Хіротонія - 16.07.1992

Архієпископ Миколай (у миру — Грох Степан Михайлович) народився 5 вересня 1954 р. у селі Галич Підгаєцького району Тернопільської області в селянській родині. Батько, Михайло Степанович, 1922 року народження, працював на цегельному заводі. Мати, Ганна Дмитрівна, 1930 року народження, працювала в колгоспі. До шкільного віку виховувався дідом Грохом Дмитром Григоровичем, який на той час був паламарем, а інколи виконував обов’язки псаломщика в Свято-Преображенському храмі с. Галич. У 1971 р. Степан Грох закінчив середню школу. До 1973 р. працював на Підгаєцькому хлібокомбінаті. У 1973–1975 рр. служив у лавах Радянської армії.

Саме в роки військової служби Степана Гроха було виключено з комсомолу. Ось як він сам про це писав під час вступу до духовної семінарії: «До 1974 року я був серед членів ВЛКСМ. В армії у мене знайшли ікону, за що був попереджений, а потім ще раз помітили і вирішили виключити з комсомолу. Заступник командира з політичної роботи забрав у мене військовий квиток і витер запис, який свідчив про приналежність до ВЛКСМ. Відтоді я не комсомолець».

Після звільнення в запас знову, від травня 1975-го до липня 1976 р., трудився на хлібокомбінаті. Тут історія про комсомол отримала своє продовження і завершення. З райкому на місце роботи приїхав представник, аби дізнатися, чи є Степан Грох комсомольцем. Директор відповів, що ні, оскільки на комсомольському обліку Грох не перебував і жодної участі в комсомольській роботі не брав.

Санкт-Петербург
У 1976 р. Степан Грох вступає до Ленінградської духовної семінарії, яку закінчує в 1979 р., провчившись замість чотирьох років усього три роки. Характеристику під час вступу до духовної школи на Степана написав настоятель Свято-Миколаївської церкви Бережанського благочиння Львівсько-Тернопільської єпархії священик Іоанн Пилипишин. У документі, зокрема, йшлося: «Побожний, завжди присутній за Богослужінням, приступав до Св. Сповіді та причащався Св. Христових Тайн. Брав участь у церковному читанні та співі».

Будучи ще студентом семінарії, Степан Грох одружився з Богданою Богданівною Жибак. 9 березня 1979 р., у п'ятницю першої седмиці Великого Посту, за Літургією Передосвячених Дарів, у академічному Іоанно-Богословському храмі був висвячений на диякона. Ієрейська хіротонія відбулася 14 квітня того ж року, в Лазареву суботу. Обидві хіротонії звершив тодішній ректор Ленінградських духовних академії і семінарії архієпископ Виборзький Кирило (Гундяєв).

У характеристиці на випускника семінарії, вже священика, Степана йшлося наступне: «Священик Грох С. добре навчається. У 1978-му був переведений з 2-го відразу до 4-го класу Семінарії. Характер має спокійний. У спілкуванні ввічливий, у виконанні послуху старанний».

Тернопільщина
25 червня 1979 р. після закінчення семінарії о. Степана було направлено на служіння до рідного краю. Митрополит Львівський і Тернопільський Миколай призначив молодого пастиря в Успенський храм міста Підгайці. 14 вересня 1979 р. послідувало призначення на посаду настоятеля Миколаївського храму села Олексинці. 17 березня 1986 р. отець Степан стає настоятелем храму Різдва Пресвятої Богородиці в селі Рибники. З 1988 року служив у Миколаївському храмі села Мечищів і Покровському храмі села Котів Бережанського р-ну Тернопільської області.

Волинь
Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 14 липня 1992 р. був обраний єпископом Ковельським, вікарієм Волинської єпархії. Чернечий постриг у Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври звершив архімандрит Питирим (Старинський). Архієрейська хіротонія відбулася 6 липня 1992 р. у Хрестовоздвиженському храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Хіротонію очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан).

Івано-Франківськ
29 липня 1992 р. владика Миколай був призначений на Івано-Франківську і Коломийську кафедру. У 1999 р. зведений у сан архієпископа. У 2000 р. екстерном закінчив Київську духовну академію.

Київ-Білогородка
18 жовтня 2007 р. рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви архієпископ Миколая було звільнено від управління Івано-Франківською єпархією та призначено на нову вікарну кафедру Київської митрополії — Білогородську, з місцем перебування в київському Пантелеймонівському монастирі у Феофанії.

«За десятиліття, яке владика Миколай перебував у якості вікарія київського митрополита, його запам'ятали чуйною, привітною, світлою, високодуховною і дуже доброю людиною».

Помер владика Миколай 17 червня 2017 р. Відспівування відбулося 18 червня в головному соборі київського Пантелеймонівського жіночого монастиря у Феофанії. Чин поховання очолив архієпископ Яготинський Серафим у співслужінні єпископів Ірпінського Климента, Бородянського Варсонофія, Фастівського Даміана, Васильківського Миколая, а також численного духовенства. Похований на монастирському кладовищі.

Архієпископ Миколай у період свого архіпастирського служіння неодноразово був удостоєний різних церковних і світських нагород.

Нагороджений

 Орденом «Різдва Христового» II ступеня (2000)

Орденом преподобного Сергія Радонезького II ступеня (2004)

Ювілейним орденом «1020 років Хрещення Київської Русі»(2008)

Орденом Почаївської ікони Божої Матері (2009)

Орденом святителя Димитрия Ростовського (2010)

Ювілейними медалями 

 «Харківський Собор – 10 років» (2002)

 «Харківський Собор – 15 років» (2007)

 Медаль 10 років незалежності України

Пам’ятним нагрудним знаком інституту спеціального зв'язку та захисту інформації Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" (2014)

Грамотами та іменними панагіями Блаженнішого Митрополита Володимира Предстоятеля Української Православної Церкви та Святійшого патріарха Алексія II.

Також подяки та грамоти Київської обласної державної адміністрації.

 

  • Благочинний храмів Білогородського округу Київської єпархії протоієрей Вячеслав Лазорик
  • тел. +38(097)-68-23-569
  • xram.com.ua@gmail.com
  • Богослужіння звершуються у Свято-Миколаївському храмі села Білогородка (Хутір Дальній яр, вул Лебедина 11)
  • від ст. м "Академмістечко" маршрут №796 "Київ-Боярка"
  • від ст. м "Виставковий центр" маршрут №374 "Київ-Білогородка"