16 жовтнareopagitя, в неділю 18-у після П'ятидесятниці, день пам'яті священномученика Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського, архієпископ Білогородський Николай Божественну літургію у Свято-Архангело-Михайлівському храмі с. Білогородка. Владиці співслужило храмове духовенство.

Після читання Євангелія Високопреосвященніший владика виголосив проповідь.

Напередодні ввечері владика звершив всеношну.

Цікаво знати: Священномученики Діонісій Ареопагіт, єпископ Афінський, пресвітер Рустик та диякон Елевтерій вбиті в Галлійскій Лютеції (давня назва Парижу) у 96 році під час гонінь за імператора Доміціана. Святий Діонісій жив у місті Афіни. Там же виховувався і отримав класичну еллінську освіту. Потім вирушив до Єгипту, де у місті Іліополь вивчав астрономію. Був свідком сонячного затемнення в момент розп’яття на Хресті Господа Ісуса Христа. В Афінах, куди він повернувся з Єгипту, його обрали членом ареопагу – верховного афінського суду.

Коли святий апостол Павло проповідував в афінському Ареопазі, Діонісій прийняв це спасительне благовістя і став християнином. Протягом трьох років Діонісій був сподвижником святого апостола Павла у проповідуванні Слова Божого. Згодом апостол Павло рукоположив його на єпископа міста Афіни.

Після кончини апостола Павла, бажаючи продовжити його справу, святитель Діонісій відбув із проповіддю до західних країн в супроводі пресвітера Рустика і диякона Елевтерія. Багатьох він навернув до Христа в Римі, а потім у Німеччині, Іспанії. У Галлії під час переслідування християн язичницькою владою всі три сповідники були схоплені і вкинуті до ями. Вночі святий Діонісій звершив Божественну літургію у співслужінні Божих Ангелів. На ранок мученики були обезголовлені.

Велике значення для Церкви мають твори святого Діонісія Ареопагіта. До нашого часу з них збереглися: “Про Небесну ієрархію”, “Про церковну ієрархію”, “Про Імена Божі”, “Про містичне богослів’я”, а також десять послань до різних осіб.

Твори святого Діонісія Ареопагіта мають виняткове значення у богослів’ї. Майже протягом чотирьох століть, до початку VI століття, твори святого зберігалися лише в таємному переказі переважно богословами Александрійської Церкви. Вони були відомі Клименту Александрійському, Оригену, Діонісію Великому, Григорію Богослову.


db_11_3sПреподобний Діонісiй, затворник Печерський, в Дальнiх печерах

Ієромонах Києво-Печерського монастиря, який жив у XV ст. Виконував обов`язки наглядача за печерами. Відбуваючи послух осягнув високий ступінь святості і одного разу, за переказом, з ним сталася чудесна подія. Якось під час Великодніх свят він кадив святі мощі у печерах і коли промовив: «Христос Воскрес!» - у відповідь від спочилих почув: «Воістину воскрес!» Ця подія так вплинула на нього, що останній період свого життя він провів у самітництві.

Мощі Діонісія покояться у Дальніх – Феодосієвих печерах.

  • Благочинний храмів Білогородського округу Київської єпархії протоієрей Вячеслав Лазорик
  • тел. +38(097)-68-23-569
  • xram.com.ua@gmail.com
  • Богослужіння звершуються у Свято-Миколаївському храмі села Білогородка (Хутір Дальній яр, вул Лебедина 11)
  • від ст. м "Академмістечко" маршрут №796 "Київ-Боярка"
  • від ст. м "Виставковий центр" маршрут №374 "Київ-Білогородка"