4 листопада, в неділю 22-гу після П'ятидесятниці, день святкування Казанскої ікони Божої Матері, архієпископ Білогородський Николай звершив Божественну літургію у Свято-Архангело-Михайлівському храмі с. Білогородка. Владиці співслужили клірики храму.

Після читання Євангелія Високопреосвященніший владика виголосив проповідь.

Напередодні ввечері владика звершив всеношну.

 

Цікаво знати: Святкування Пресвятої Богородиці, на честь Її ікони, іменованої «Казанська», було встановлено в подяку за позбавлення Москви і всієї Росії від навали поляків в 1612 році. Кінець ХVI і початок ХVII століття відомі в історії Росії як Смутний час. Країна зазнала нападу польських військ, які глумилися над православною вірою, грабували і палили храми, міста і села. Обманним шляхом їм вдалося заволодіти Москвою. На заклик Святішого Патріарха Гермогена російський народ став на захист батьківщини. В ополчення, яке очолював князь Димитрій Михайлович Пожарський, був присланий з Казані чудотворний образ Пресвятої Богородиці.
Знаючи, що лихо попущено за гріхи, учасники ополчення наклали на себе триденний піст і з молитвою до Господа і Його Пречистої Матері за небесною допомогою. Молитва була почута. Від святителя Арсенія (згодом єпископа Суздальського), який перебував у полоні, прийшла звістка, що йому у видінні було відкрито про зміну суду Божого на милість, за заступництвом Пресвятої Діви.
Натхнені звісткою російські війська 22 жовтня 1612 взяли приступом Китай-місто, практично повністю встановивши контроль над Москвою (поляки замкнулися в Кремлі і здалися через місяць на милість переможця). На згадку про цю подію і встановлене святкування Казанської ікони Божої Матері.
Нагадаємо, що ікона Божої Матері була явлена в 1579 р. в Казані, незадовго перед цим (в 1552 р.) завойованій Царем Іоанном Грозним столиці Казанського ханства. Набуття ікони відбувалося при безпосередній участі священномученика Гермогена, Патріарха Московського і всієї Росії (1606-12), в той час парафіяльного священика, який склав тропар іконі «Заступнице старанна». Він благословив ополчення Мініна і Пожарського взяти собі в Покровительки ікону Казанської Божої Матері, яка і перебувала в стані їхніх військ.
Святкування Казанської ікони Божої Матері, встановлене в пам`ять першої перемоги спочатку здійснювалося тільки в Москві, але в 1649 р. велінням Царя Олексія Михайловича, на честь народження під час всеношної спадкоємця Димитрія, було зазначено «святкувати Казанській іконі у всіх містах під вся роки », що з тих пір і робиться. Відразу ж після закінчення смути князь Дмитро Пожарський побудував храм на честь Казанської ікони Божої Матері на Червоній площі в Москві, де був поставлений список з ікони. Оригінал ікони зберігався в Казані до 1904 р., коли святиня була викрадена зловмисниками і доля її з тих пір невідома.

  • Благочинний храмів Білогородського округу Київської єпархії протоієрей Вячеслав Лазорик
  • тел. +38(097)-68-23-569
  • xram.com.ua@gmail.com
  • Богослужіння звершуються у Свято-Миколаївському храмі села Білогородка (Хутір Дальній яр, вул Лебедина 11)
  • від ст. м "Академмістечко" маршрут №796 "Київ-Боярка"
  • від ст. м "Виставковий центр" маршрут №374 "Київ-Білогородка"