17 травня, напередодні дня пам’яті святителя Миколая Чудотворця (22 травня) до Києва з Німеччини для поклоніння віруючих вперше прибула ікона «Миколай Утішитель».

У зустрічі образу біля Святої Успенської Києво-Печерської Лаври взяв участь архієпископ Білогородський Николай.

Ікону також зустрічали керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній, митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, митрополит Полтавський і Миргородський Филип, намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Білогородський Миколай, єпископи Макарівський Іларій, Ірпінський Климент, Фастівський Даміан, духовенство столиці, викладачі та вихованці Київських духовних шкіл, сестри милосердя сестринства на честь преподобномучениці Єлизавети та інокині Варвари, численні віруючі.

Хресним ходом образ святителя Миколая був перенесений до резиденції Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, де Архіпастир перед іконою відслужив подячний молебень.

Після богослужіння Його Блаженство привітав усіх з прибуттям до України ікони святителя Миколая, зазначивши:

«Я дякую Богові, Його Пречистій Матері та Його дивному угоднику святителю Миколаю за ті великі блага, які ми духовно отримуємо у нинішній час у цій святій Лаврі. Нехай молитви святителя Миколая, якого шанує весь православний світ, будуть завжди з усіма нами. Нехай Господь посилає усім нам небесні дари і надалі будуть в мирі наша держава, наша Церква і кожний, хто шанує святителя Миколая», - сказав, зокрема, він.

***
Чудотворна ікона «Миколай Утішитель» постійно зберігається в Фонді ім. Олександра Глазунова у Мюнхені. До цього вона знаходилась в Олександрівському подвор’ї в Єрусалимі, якому була подарована преподобномученицею Єлизаветою Феодорівною.

 

  • Благочинний храмів Білогородського округу Київської єпархії протоієрей Вячеслав Лазорик
  • тел. +38(097)-68-23-569
  • xram.com.ua@gmail.com
  • Богослужіння звершуються у Свято-Миколаївському храмі села Білогородка (Хутір Дальній яр, вул Лебедина 11)
  • від ст. м "Академмістечко" маршрут №796 "Київ-Боярка"
  • від ст. м "Виставковий центр" маршрут №374 "Київ-Білогородка"