З 23 по 27 жовтня, в ході перебування в Республіці Болгарія, паломницька група з України, яку, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, очолили архієпископ Білогородський Николай, єпископ Антоній (Боровик) і намісник Свято-Введенскої обителі єпископ Фастівський Даміан, відвідала ряд монастирів і скитів Болгарської Православної Церкви.


23 жовтня Преосвященні владики та супроводжуючі їх особи відвідали археологічний музей міста Силістри. З великим задоволенням ознайомившись з експозиціями музею, владики побажали співробітникам і керівництву музею великих успіхів у трудах.

***

Археологічна експозиція історичного музею м. Сілістра розташована на площі 400 кв. м в імпозантно особняку початку ХХ ст.
Експонати розподілені за тематичним ознакою, відтворюючи атмосферу різних епох - доісторичної, часів античності і Середньовіччя. Основні фонди археологічного відділу музею налічують понад 42 тис. одиниць зберігання, у т. ч. кілька воістину чудових об'єктів.
У музеї Силістри зберігається також одна з найбільш багатих в Болгарії колекцій середньовічних хрестів Х -ХІІІ ст., Виготовлених з найрізноманітніших матеріалів і в різній техніці .


 

 

 

 

 


 


24 жовтня
архіпастирі відвідали Рильський ставропігійний чоловічий монастир, де вклонилися мощам великого подвижника Богларской землі - преподобного Іоанна Рильського і іншим святиням, що зберігаються в обителі.

Потім владик радо зустрів намісник обителі єпископ Адрианопольский Євлогій (Стамболджіев).

Владика Николай подякував наміснику за прийом і передав вітання від Блаженнішого Митрополита Володимира, побажав братії монастиря процвітання, допомоги Божої і просив невпинних молитов за святу Українську Православну Церкву.

У своєму слові владика Євлогій подякував владикам за візит, передав молитовні побажання Його Блаженству і зазначив, що, будучи студентом Московської духовної семінарії, з святительських рук саме Митрополита Володимира отримав священний сан.

Владики також відвідали монастирський музей, де ознайомилися з колекцією ікон та церковного начиння різних періодів. Монастирський музей відомий насамперед Хрестом Рафаїла - унікальним зразком різьби по дереву, на якому зображені 104 релігійні сцени і 650 мініатюрних фігур. Ченцеві Рафаїлу створення цього шедевра (закінчений в 1802 р.) коштувало 12 років життя і зору.

***

Рильський монастир - найбільший ставропігійний чоловічий монастир Болгарської Церкви. Розташований на північному заході гірського масиву Рила, в 117 км на південь від Софії в долині річки Рильська на висоті 1147 м над рівнем моря.

Святий Іван Рильський, з юних років відрізнявся побожністю та невинністю, після прийняття чернечого постригу подвизався на високій скелі, харчуючись лише дикими рослинами. Потім він усамітнився в лісі, оселившись в сплетеної з хмизу хатині, а пізніше перейшов у пустельну місцевість у верхній течії Струми , де жив у печері. Подвиг посту і молитви святий Іоанн продовжив у Рильських горах. Тут він трудився теж в печері , поблизу якої незабаром стала селитися братія, яка шукала усамітнення. Так виник знаменитий Рильський монастир.

 

25 жовтня владики прибули до Бачковський ставропігійний Успенський чоловічий монастир, де були тепло прийняті намісником - єпископом Агафонікійскім Борисом (Добрев) і братією монастиря.

У головній церкві обителі архипастирі вклонилися чудотворному образу Богоматері «Елеуса» (1310).

У музеї монастиря владики ознайомилися з великою колекцією книг, ікон, а також іншими художніми та історичними цінностями (серед яких меч Фрідріха Барбаросси), накопиченими протягом дев'яти століть існування обителі.

***

Бачковський монастир - другий за величиною після Рильського православного ставропігійного чоловічого монастиря Болгарської Православної Церкви. Знаходиться в регіоні Родопськіх гір на правому березі річки Чаї , в 189 км від Софії і в 10 км від Асеновград . Знаменитий своїм дивовижним поєднанням традицій візантійської , грузинської та болгарської культур.

Бачковський монастир Успіння Божої Матері був заснований в 1083 візантійським полководцем , доместиком візантійського імператора , Григорієм Бакуріані і його братом Абаза . Григорій Бакуріан особисто написав типик монастиря , підписавши його вірменськими літерами . Монастир був населений тільки грузинськими ченцями , що відзначалося в статуті.

Фото архідиякона Платона (Узуна)

 

 

 

 

  • Благочинний храмів Білогородського округу Київської єпархії протоієрей Вячеслав Лазорик
  • тел. +38(097)-68-23-569
  • xram.com.ua@gmail.com
  • Богослужіння звершуються у Свято-Миколаївському храмі села Білогородка (Хутір Дальній яр, вул Лебедина 11)
  • від ст. м "Академмістечко" маршрут №796 "Київ-Боярка"
  • від ст. м "Виставковий центр" маршрут №374 "Київ-Білогородка"