3 травня, в день пам'яті святого апостола Якова Свято-Введенський монастир відзначив 113-ту річницю свого заснування.

До 1901 року Введенська жіноча громада, яка була заснована указом Государя імператора Олександра II від 4 квітня 1878 р., поступово стала широко відома в окрузі, не минало дня, щоб хтось стражденний не переступав її порога з пошуком милостині, їжі, ліків або слова розради. У той період обитель навіть розширила свою доброчинність, у неї з'явилася можливість надати дах і притулок у своїх стінах великій кількості бідних жінок.

За час існування громади її насельниці пройшли випробувальний термін і ще більш утвердилися у своєму щирому бажанні провести своє життя в подвигах чернецтва. Це одностайне побажання сестер спонукало начальницю громади черницю Клеопатру звернутися до Київського митрополита з проханням клопотати перед Святійшим Синодом про підняття статусу Введенської громади до статусу монастиря. У своєму проханні від 28 листопада 1900 начальца громади писала: « ... Як не спокійно було б жити громаді, але багатьом насельницям обителі, трудящимся чесно і старанно більше 20 років, дуже бажано для преуспенія душі прийняти ангельський чернечий чин. Бачучи постійно їх бажання молитви і зітхання про чернецтво і зважаючи на достатні кошти громади, найсмиренніше прошу клопотати перед Святішим Синодом про зведення громади в общежительний жіночий монастир».

Враховуючи всі позитивні сторони діяльності громади Святіший Синод своїм указом від 30 апреля/13 травня 1901 № 2844 , возвів Введенськую громаду в жіночий, тієї ж назви монастир.

У тойже час указом Святійшого Синоду від 24 травня 1901 № 3486, черниця Клеопатра була зведена в сан ігумені. За визначенням Святійшого Синоду від 13 квітня 1901 № 1331 їй був наданий наперсний хрест.

У цей день з благословення Його Блаженства Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України і Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія в обителі була звершена святкова Божественна літургія .

Богослужіння у Свято - Введенському храмі очолив архієпископ Білогородський Николай якому співслужили архієпископ Городницький Олександр, єпископ Антоній (Боровик), намісник обителі єпископ Фастівський Даміан, скитоначальником монастиря архімандрит Вассіан (Кучерук), духовенство та гості монастиря.

Після прочитання Євангелія владика Николай звернувся до присутніх з проповіддю.


Слухати проповідь після Євангельського читання>>>


На завершення архієпископ Николай передав вітання від Його Блаженства Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира і Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія, привітав намісника, братію, парафіян і гостей обителі зі святом.

Також владика привітав насельницю обителі схимонахиню Ігнатію з Днем ангела.


Більше фото>>

vvedenskiy.com.ua

  • Благочинний храмів Білогородського округу Київської єпархії протоієрей Вячеслав Лазорик
  • тел. +38(097)-68-23-569
  • xram.com.ua@gmail.com
  • Богослужіння звершуються у Свято-Миколаївському храмі села Білогородка (Хутір Дальній яр, вул Лебедина 11)
  • від ст. м "Академмістечко" маршрут №796 "Київ-Боярка"
  • від ст. м "Виставковий центр" маршрут №374 "Київ-Білогородка"